• Karbonkel oorzaak

  Karbonkel oorzaak uitleg

  Een karbonkel is een opeenhoping meerdere steenpuisten samen. Maar wat is nu precies de karbonkel oorzaak?

  De karbonkel oorzaak is een infectie van haarzakjes met stafylokokken bacteriën. Deze zeer besmettelijke bacterie is verantwoordelijk voor de vorming van  steenpuisten.

  Deze bacteriële besmetting kan plaatsvinden van haarzakje naar haarzakje op uw eigen huid. Maar overdracht kan ook plaatsvinden via een persoon die de bacterie draagt in een steenpuist of karbonkel.

  Dit zijn de meeste voorkomende oorzaken van een karbonkel besmetting bij mensen en is bij tijdig ingrijpen overigens goed te behandelen.

   

  Stafylokokken bacterie en karbonkels

  Voor enige medische onderbouwing volgt nu wat biologische kennis bij de karbonkel oorzaak. Het stafylokken bacterie-geslacht bestaat uit twintig verschillende stafylokokken soorten. Van deze 20 soortgenoten is er van drie bekend dat ze regelmatig mensen infecteren en lichamelijk ziek maken.

  3 Grote karbonkel veroorzakers:

  • Stafylococcus aureus
  • Stafylococcus epidermis
  • Stafylococcus saprophyticus

  Eén van de ziektebeelden die deze besmettelijke bacteriën kunnen veroorzaken zijn het ontstaan van steenpuisten en karbonkels. De bacterie is zo besmettelijk dat huid-op-huidcontact al voldoende is voor een succesvolle overdracht. Eenmaal in gang gezet is het slechts kwestie van tijd dat ook een volgende persoon de besmetting oploopt.

  Wel heeft de bacterie enige tijd nodig om succesvol te infecteren. De duur van overdracht besmetting verschilt per persoon en situatie. De openbaring van een karbonkel steenpuist wordt na onvoorspelbare tijd zichtbaar. Goede hygiëne kan daarom infectie voorkomen en de kans op een steenpuist aanzienlijk verkleinen.

   

  Geïnfecteerd haarzakje: steenpuist

  Door de grote kans op besmetting hebben mensen in hun leven wel eens het ongemak van een steenpuist zelf ervaren. Een steenpuist kunt u zien als een milde versie van de karbonkel. Bij een steenpuist is meestal slechts maar één haarzakje besmet met de bacterie die karbonkel kan veroorzaken. Deze kan vervolgens zorgdragen voor het ontstaan van eerst een ontsteking en later de bijhorende steenpuist. Lees meer info over puisten voorkomen en Onderhuidse puist behandelen.

  Door de zeer besmettelijke inborst van deze bacterie is de kans aanzienlijk dat meerdere haarzakjes infecteert raken. Het patroon van koolzweer besmetting is vaak herkenbaar omdat naast elkaar gelegen haarzakje geïrriteerd raken. De karbonkel van bij elkaar gelegen is een feit, waarbij in dit geval in ieder haarzakje een steenpuist ontstaan kan. Samen vormen zij de karbonkel welke ook correct als negenoog bekend staat.

   

  Karbonkel gevaarlijk

  Een karbonkel is door haar omvang aanzienlijk gevaarlijk dan een steenpuist, zeker wanneer deze zich in de nek of achter het oor bevindt. Karbonkel behandeling is in geval van besmetting van oor of nek altijd vereist, waarbij ook de karbonkel oorzaak weggenomen zal worden. Ga met voorzorg met een karbonkel om, waar deze zicht ook op de huis openbaart.

  De ziekte voorkomen is tenslotte altijd beter dan een negenoog genezen.